Wat is groene stroom volgens de CO2-prestatieladder?
Onder groene stroom wordt elektriciteit verstaan die is opgewekt door zon, wind, water of biomassa. In de Ladder zijn twee zaken voor groene stroom belangrijk: additionaliteit en aantoonbaarheid met Garanties van Oorsprong (GVO’s).
Additionaliteit
De Ladder vindt het belangrijk dat de inkoop van groene stroom ook daadwerkelijk tot productie van groene stroom leidt. Dit heet ‘additionaliteit’ in jargon van de Ladder en betekent dat de inkoop van groene stroom door een bedrijf ertoe leidt dat er méér productiecapaciteit aan groene stroom ontstaat. Dit zorgt ervoor dat de markt voor groene stroom gestimuleerd wordt. Alleen als er verhoudingsgewijs meer productiecapaciteit aan groene stroom ontstaat wordt ook een bijdrage geleverd aan de klimaatdoelstellingen op dit vlak. Alleen met GVO's uit Nederland is dat op dit moment voldoende aantoonbaar.
Aantoonbaar met GVO’s
Alle groene stroombronnen krijgen certificaten die aantonen dat ze groene stroom produceren. Voor elke geproduceerde MWh hernieuwbare elektriciteit wordt een certificaat uitgegeven, een Garantie van Oorsprong (GVO). Het moet voor de Ladder aantoonbaar zijn dat je groene stroom ook daadwerkelijk groene stroom is. Dit is aantoonbaar met deze GVO’s, die uitgegeven worden door CertiQ.
Groene stroomproducten
Met de Groene Stroom Checker van stichting HIER kunt u de herkomst van groene stroom producten herleiden. De informatie in de Groene stroom checker is gebaseerd op de stroometiketten die energieleveranciers jaarlijks in mei moeten publiceren aangevuld met informatie die HIER bij energieleveranciers opvraagt over de herkomst van deze stroomproducten. De checker wordt medio mei 2023 geactualiseerd naar aanleiding van de stroometiketten over 2022. Het blijft de verantwoordelijkheid van de afnemer om te controleren of het groene stroomproduct voldoet aan de eisen van de CO2 -Prestateladder.
Emissiefactoren
Alleen voor groene stroom uit Nederland mag met de emissiefactor voor groene stroom gerekend worden. Voor GVO’s van groene stroom uit het buitenland geldt de emissiefactor voor grijze stroom. Zie voor de emissiefactoren www.co2emissiefactoren.nl
Groene stroom uit biomassa
Wanneer er groene stroom uit biomassa wordt afgenomen, geldt hiervoor de defaultwaarde voor de grijze stroom emissiefactor, tenzij de leverancier van de biomassastroom een andere waarde heeft vastgesteld volgens een specifieke methode. De geaccepteerde methodes voor biomassa zijn beschreven in Handboek 3.1, pagina 36.
Voor meer informatie zie website SKAO pagina Groene Stroom.