Soort
Pilotproject op het gebied van energiegebruik.
Doel
De gemeente Breda wil het bewustzijn van en over schone energiebronnen te vergroten en zoekt naar een manier om de CO2 uitstoot in de stad te verminderen.
Achtergrond
De werkzaamheden van de gemeente Breda in haar stad vormen een serieuze en groeiende bron van luchtvervuiling. Dit pilotproject is opgezet om te meten of een duurzame maatregel zoals het gebruik van alternatieve energie de CO2 uitstoot kan reduceren. Dat is goed voor het milieu en voor de gezondheid van omwonenden.
Korte omschrijving
Bij een klus als deze gebruikt de aannemer allerlei elektrische apparaten: slijptollen, boormachines etc. Normaal gesproken staat er dan een hele dag een aggregaat te draaien. Maar er zijn ook andere energiebronnen te gebruiken. Wat levert dat op?
Bij dit project werd een deel van de stroom geleverd door AirQon. Deze voorziet in stroombehoefte van o.a. bouwprojecten met elektrische voertuigen en/of containerized batteries, waardoor er geen gebruik meer gemaakt hoeft te worden van aggregaten en dus fossiele brandstoffen. De stroomvoorziening door AirQon richt zich op elektrisch handgereedschap en de stroomvoorziening voor de bouwkeet.
Resultaten
In fase 1 werd nog traditioneel gewerkt met aggregaten. In fase 2 zette men de energievoorziening van AirQon in. Daarmee kon de gemeente inzicht krijgen in de CO2-besparing; deze liep op tot circa 100 liter dieselolie, die in fase 2 niet werd gebruikt door het gebruik van de alternatieve stroomvoorziening.
Geleerde lessen
+ het gebruik van een andere energiebron dan fossiele brandstof levert een bijdrage op aan het duurzamer uitvoeren van infrastructurele werken.
+ De aannemer, zelf ook bezig zijn werkprocessen te verduurzamen, heeft ook voordeel bij dit initiatief. Hij gaat, samen met de gemeente Breda, één van de komende projecten werken met deze alternatieve stroomvoorziening en is daarmee opnieuw een duurzame partner.
Meer informatie over AirQon vindt je op de website www.airqon.eu