Veel potentie
In de beginjaren riepen biobased materialen vooral veel vragen op, met name door de hogere kosten en het gebrek aan bewezen prestaties. "Ondanks de uitdagingen laten de resultaten van diverse pilotprojecten zien dat er veel potentie is," vertelt Stapper. Door deze materialen in veel projecten toe te passen, heeft het gebruik van biobased materialen binnen de sector aan geloofwaardigheid gewonnen. Inmiddels is de sector klaar voor grootschaligere toepassingen.
Innovaties in Brabant
In Brabant wordt volop geïnnoveerd met biobased materialen. Zo is bij de herinrichting van de N395 tussen Hilvarenbeek en Oirschot gewerkt met vernieuwende materialen zoals biobased asfalt, beton en wegmarkeringen gemaakt van natuurlijke grondstoffen als rijstvlies en hennep. In Dongen werd een parallelweg voorzien van harsfalt, waarin fossiele bitumen is vervangen door een biologisch bindmiddel.
Een ander mooi voorbeeld van biobased innovatie waar Stapper zelf aan mee heeft gewerkt, is het herinrichtingsproject van de N272. De weg tussen Beek en Donk en Boxmeer is vernieuwd met biobased en gerecyclede materialen, zoals asfalt en beton uit groenafval en hergebruikte grondstoffen. Hiermee is de weg een innovatief voorbeeld van duurzame infrastructuur. “Wat bijzonder was aan dit project, is dat we ontdekten dat het biobased asfalt een geluidsreducerende werking had,” zegt Stapper. “Dit laat goed zien dat biobased materialen meerwaarde kunnen bieden, die verder reikt dan alleen duurzaamheid.”
Van pilot naar grootschalige toepassing
Hoewel er de afgelopen jaren veel succesvolle pilotprojecten zijn gerealiseerd, geeft Stapper aan dat het tijd is voor de volgende stap." De focus moet nu liggen op het grootschalig opnemen van duurzame materialen in aanbestedingen." Stapper merkt op dat overheden zoals Rijkswaterstaat en ProRail steeds meer biobased en circulaire oplossingen vragen voor hun infraprojecten, maar dat er nog een slag te maken is in het structureel waarderen van duurzaamheid binnen aanbestedingen.
Volgens Stapper ligt de grootste uitdaging op het gebied van beton, asfalt en staal, omdat deze materialen de grootste milieu-impact hebben binnen de infra. "We moeten verder kijken dan de kleine elementen zoals bankjes en verkeersborden, en ons richten op de kernmaterialen die de meeste impact maken. Dat betekent er naast biobased alternatieven ook circulaire oplossingen gekeken moet worden, zoals het hergebruik en recycling van asfalt en beton." Ze wijst erop dat er al veel innovatie is in deze sector, maar dat de markt grootschalige toepassingen nodig heeft om de kosten te drukken. "Zonder voldoende vraag kunnen producenten niet opschalen. Initiatieven zoals Building Balance, waar afspraken worden gemaakt om tegen 2030 volledig biobased te isoleren, zijn een goed voorbeeld van hoe een betrouwbare vraag en zekerheid in de markt de productie kan stimuleren."