Duurzaam openbaar vervoer met de Busremise Breda

14-03-2025
131 keer bekeken

De provincie Noord-Brabant zet met de nieuwe busremise in Breda een stap richting duurzamer openbaar vervoer. De remise ondersteunt het OV in West-Brabant en draagt bij aan duurzaamheidsdoelen, zoals emissievrij rijden en circulaire bouwmaterialen. De oplevering is in 2025.

Emissieloos wagenpark

De provincie Noord-Brabant heeft de ambitie om in 2030 volledig emissieloos openbaar vervoer te realiseren. De nieuwe busremise zorgt voor een plek waar elektrische bussen veilig kunnen worden geparkeerd en opgeladen. "Wij hebben net als andere ov-autoriteiten in Nederland een convenant gesloten om in 2030 alleen zero-emissiebussen te laten rijden," zegt gedeputeerde Stijn Smeulders. "De belangrijkste reden is het verbeteren van de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden. Om dit te realiseren, hebben we remises met laadinfrastructuur nodig." De remise biedt niet alleen plek voor de huidige bussen, maar is ook voorbereid op de toekomst. Uiteindelijk moeten er ongeveer 180 elektrische bussen kunnen worden opgeladen en geparkeerd. Daarmee wordt bijgedragen aan de duurzaamheidsdoelen en de verwachte groei van het openbaar vervoer.

Circulaire bouwmethoden

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe remise tussen de Druivenstraat en de Oosterhoutse busbaan in Breda. Bij de bouw is ingezet op hergebruik van materialen. Zo krijgen stalen kolommen uit oude spoorlijnen een tweede leven als brandmuren. Boomstronken die vrijkwamen tijdens de voorbereidingen, zijn verwerkt in een ecologische zone naast de remise. Het gebouw zelf is opgetrokken in een demontabele stalen constructie. Dit versnelt niet alleen de bouw, maar zorgt er ook voor dat onderdelen in de toekomst eenvoudig hergebruikt kunnen worden. "Duurzaamheid woog zwaar mee in de aanbesteding," zegt gedeputeerde Smeulders. "We kiezen bewust voor kwaliteit en voeren duurzaamheid ver door. De busremise in Breda is een mooi voorbeeld van onze ambitie."

Innovatieve energieopslag en efficiënte voorzieningen

Eén van de meest innovatieve toepassingen in de nieuwe remise is het SolarEis-systeem. Dit slimme systeem slaat warmte en kou op in een afgesloten ijskelder, wat energie op een duurzame manier beschikbaar maakt zonder de omgeving te belasten. Daarnaast wordt het gebouw voorzien van zonnepanelen, warmtepompen en vloerverwarming. Ook de gebruikte betonnen panelen dragen bij aan de duurzaamheid: ze zijn versterkt met basalt, een milieuvriendelijker alternatief voor traditionele materialen, wat zorgt voor minder CO2-uitstoot.

Een groene zone voor biodiversiteit

Rondom de remise wordt een 300 meter lange ecozone aangelegd om de natuur in het gebied te versterken. In deze zone komen hoogteverschillen, doorgangen voor dieren en inheemse planten, zodat vogels, vleermuizen en andere dieren er een plek vinden. Ook het dak van de remise wordt groen ingericht met struiken en kruiden. Dit draagt niet alleen bij aan de biodiversiteit, maar helpt ook om hittestress te verminderen.

Klaar voor de toekomst

De nieuwe busremise in Breda laat zien hoe de provincie, gemeente en bouwpartners samenwerken aan duurzame oplossingen. Door slim materiaalgebruik, innovatieve technieken en een circulair ontwerp wordt het openbaar vervoer in West-Brabant voorbereid op de toekomst. Tegelijkertijd kan deze aanpak als inspiratie dienen voor andere regio’s. Met deze moderne remise is Noord-Brabant klaar om de ambities voor emissievrij en groen openbaar vervoer waar te maken. "Met deze zero-emissieremise is het ov in West-Brabant klaar voor de toekomst," geeft Smeulders aan. "Als provincie laten we zien hoe groen, duurzaam en aantrekkelijk openbaar vervoer gerealiseerd kan worden."

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen