Generaal Pattonlaan in Eindhoven wordt volledig duurzaam heringericht

Op de Generaal Pattonlaan in Eindhoven wordt de accu van de rupskraan vervangen.
31-10-2024
50 keer bekeken

In oktober 2024 is de herinrichting van de Generaal Pattonlaan in Eindhoven gestart, een project dat volledig gericht is op duurzaamheid. Het onderhoudsproject wordt voor 100% duurzaam uitgevoerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van elektrisch materieel en duurzame materialen.

Het onderhoud van de Generaal Pattonlaan is een voorbeeld van hoe gemeenten en bouwbedrijven samen kunnen werken aan innovatieve en duurzame oplossingen in de infrastructuur.

Samenwerking en innovatie

Het project is een samenwerking tussen Dura Vermeer, de gemeente Eindhoven en Unitial Technologies, een lokaal ingenieursbureau op het gebied van energietransitie. Het doel is om volledig emissieloos te werken en zo een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. Hoewel alle betrokken partijen al ervaring hebben met duurzame bouw, erkent men dat een 100% duurzame uitvoering nog onbekende uitdagingen met zich mee kan brengen. Dit project fungeert daarom als een belangrijke pilot waarin gezamenlijk wordt geleerd.

pladen van elektrisch materieel

Een van de uitdagingen bij dit project is het gebruik van elektrisch materieel. Het opladen van bijvoorbeeld een graafmachine vraagt veel meer stroom dan een gewone elektrische auto. Daarom is het belangrijk om goed te bedenken waar de machines kunnen worden opgeladen en of er genoeg stroom beschikbaar is. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande aansluitingen, zoals bij het buurtcentrum dat grenst aan het project. De echte uitdaging is om alles goed te plannen, zodat de machines op tijd zijn opgeladen en het werk zonder onderbrekingen kan doorgaan. Slimme logistiek blijft daarbij de sleutel.

Duurzaam materiaalgebruik

Naast het gebruik van elektrische machines wordt in dit project ook volop gekozen voor duurzame materialen. Een belangrijk voordeel daarvan is kostenbesparing, door materialen te hergebruiken en lokaal op te waarderen, worden niet alleen de kosten verlaagd, maar ook milieuwinst behaald. Zo worden grond en materialen, zoals betontegels en straatstenen, hergebruikt en geschikt gemaakt voor nieuwe toepassingen, zoals plantvakken. Daarnaast is er dankzij een geogrid minder funderingsmateriaal nodig, en wordt de fundering gemaakt van gerecycled materiaal.

Deze aanpak bespaart niet alleen materiaal, maar voorkomt ook meer dan 100 zware transportbewegingen. Dit verlaagt de verkeersbelasting en vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen