Het HUIS Roosendaal inspireert om circulair te bouwen

Twee mensen lopen richting de ingang het vernieuwde HUIS van Roosendaal. Het HUIS heeft een open uitstraling door de grote ramen rondom de ingang. Foto: © Gemeente Roosendaal
15-05-2024
268 keer bekeken

Hoe tover je met hergebruikte materialen een oud stadskantoor om tot een toegankelijk, transparant en duurzaam gebouw? In 2022 opende het HUIS Roosendaal dat volledig circulair is gebouwd en daarnaast nog veel meer duurzame initiatieven omarmt.

Hoe tover je met hergebruikte materialen een oud stadskantoor om tot een toegankelijk, transparant en duurzaam gebouw? In 2022 opende het HUIS Roosendaal dat volledig circulair is gebouwd en daarnaast nog veel meer duurzame initiatieven omarmt.

Gabriel Jas, projectleider van het HUIS, heeft zich ingezet voor de duurzame bouw. Lees hier hoe het project verliep en hoe dit als inspiratie kan dienen voor andere duurzame initatieven.

Hoe verliep het duurzaam aanbesteden van het HUIS Roosendaal?

“Het aanbestedingsproces van het HUIS Roosendaal was een belangrijke fase in het project. We waren op zoek naar een partij die ervaring had met circulair bouwen en innovatieve oplossingen. Een van de belangrijkste aspecten van de aanbesteding was de nadruk op de kwaliteit van ontmanteling. Hierbij werd een aanzienlijk percentage van de beoordeling toegekend aan dit criterium. Hierdoor zouden de kosten mogelijk hoger, maar ik dacht, als wij als overheid dit niet doen, wie doet het dan wel? Geld is belangrijk, maar het is niet het enige dat telt, je hebt als overheid ook een voorbeeldrol. Mijn boodschap aan anderen is dan ook om niet te krampachtig te zijn en wat ruimte te creëren in je financiën.”

Hoe werd er circulair verbouwd?

“Het HUIS van Roosendaal is circulair verbouwd. Dat wil zeggen dat we duurzaam om zijn gegaan met de bouwmaterialen die vrijkwamen uit het stadskantoor. Verschillende strategieën werden toegepast om een circulaire benadering te realiseren. Zo keken we naar de herkomst en samenstelling van materialen die werden gebruikt in de bouw van het HUIS Roosendaal. We streefden naar het hergebruik van materialen en het minimaliseren van afval. Materialen die uit het oude stadskantoor werden gedemonteerd, werden opnieuw ingezet in het nieuwe gebouw. Zo hebben we verschillende onderdelen uit het oude gebouw opnieuw gebruikt van gipsplaten en plinten tot zelfs de liften. Alles waar we geen nieuwe bestemming voor konden vinden, bijvoorbeeld toiletpotten, stopcontacten, schakelaars en lampen hebben we schoongemaakt en georganiseerd in dozen of stapels. Dat hebben we uiteindelijk allemaal verkocht, zodat het weer opnieuw wordt gebruikt.”

Wat is de bredere impact van Het HUIS Roosendaal op de gemeente en daarbuiten?

“Door een duurzaam en circulair gebouw te realiseren, dient het als inspiratiebron voor andere projecten. Het heeft geleid tot een gevoel van trots onder de inwoners en positieve referenties voor de betrokken partijen. Het project fungeert als een voorbeeld van succesvolle duurzame ontwikkeling, waardoor het een brede impact heeft op de gemeenschap en de bouwsector als geheel.”

Wat kunnen andere organisaties leren van Het HUIS Roosendaal?

“Het is belangrijk om te focussen op samenwerking met ervaren partijen die bekend zijn met circulair bouwen en duurzame praktijken. Door diverse duurzame initiatieven te implementeren en te streven naar innovatie in het aanbestedingsproces, kunnen organisaties een positieve impact hebben op het milieu. Het brede perspectief en de integratie van duurzaamheidsprincipes in alle aspecten van het project, dus van voorbereiding tot aanbesteding en uitvoering zijn enorm belangrijk voor het behalen van succes en het dienen als inspiratie voor verdere duurzame ontwikkelingen.”

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen