Weer groei aantal duurzame gunningen; provincie Noord-Brabant opnieuw duurzaamste aanbesteder

07-11-2023
126 keer bekeken

In 2022 is het aantal duurzame gunningen weer toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van het Aanbestedingsinstituut. Binnen de sector infrawerken werd voor het eerst meer dan 50% duurzaam gegund. Ook is de provincie Noord-Brabant voor de 5e keer op rij uitgeroepen tot duurzaamste aanbesteder.

Uit de analyse Duurzaamheid in openbare aanbestedingen blijkt dat het aantal duurzame gunningen steeg van 43,4% in 2021 naar 48,2% in 2022. Bij infrawerken werd bij 52% van de aanbestedingen (mede) gegund op duurzaamheid. Binnen de de infradiensten was dat 48% .

Ondanks deze positieve ontwikkelingen waarschuwt het Aanbestedingsinstituut er wel voor dat duurzaamheid meestal een ondergeschikte rol in de aanbestedingen speelt. En dat er aanvullende impulsen nodig zijn.

Noord-Brabant weer de duurzaamste

Onderdeel van de analyse Duurzaamheid in openbare aanbestedingen is de top 25 van aanbestedende diensten die waardevolle innovaties aanjagen door marktpartijen uit te dagen op duurzaamheid. Op deze lijst is de provincie Noord-Brabant voor de 5e keer op rij de lijstaanvoerder. De provincie kreeg bij 9 van de 15 aanbestedingen de hoogste score. Daarmee bleef Noord-Brabant de provincie Utrecht nipt voor. De verschillen in de top 4 (verder bestaande uit Hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeente Eindhoven) waren kleiner dan ooit.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen