Werkzaamheden onder water
In de loop van de tijd zijn er bij de Van Veldekekade grotere kieren en gaten ontstaan. Deze hebben we dichtgemaakt ter voorbereiding op de komst van een aantal woonboten. Het zand glipt door de gaten en kieren het water in, waardoor de tegels achter de kade plaatselijk verzakt zijn. Het is dus belangrijk dat we dit herstellen. Dit doen we voor het grootste deel onder water met duikers. De duikers plaatsen onder water stalen platen tegen de kade. Hiermee maken ze de kieren en gaten dicht. Het toezichthouden is binnen dit project anders dan normaal. De werkzaamheden zijn live te volgen via een videoverbinding met de duiker. Onze toezichthouder, Jan van der Heijden vertelt: ‘’normaal gesproken kan je onder water niets zien. Door de camera’s sta je er nu met je neus bovenop. Dit maakt het mogelijk om mee te kijken, samen te overleggen en snel te handelen. Dit maakt dan niet uit of ik op locatie ben of meekijk op afstand. Het kan allebei. Dat maakt het heel efficiënt.’’ De beelden worden ook bewaard om aan te tonen dat alles inderdaad goed dicht is gemaakt en blijft.
Het toezichthouden onder water was voor Jan ook de eerste keer. Jan: ‘’ We hebben in onze uitvraag de aanbieders gevraagd om zelf met ideeën te komen hoe we de gaten en kieren op een goede manier dicht kunnen maken.’’
Elektrisch materieel
De aannemer gebruikte tijdens de werkzaamheden elektrisch materieel in de vorm van een shovel en minigraver. De projectleider van Vissers Ploegmakers, Ron de Mol vertelt: “Dit materieel staat in een trailer die is uitgerust met een groot accupakket en zonnepanelen. Zo kunnen de machines tijdens de werkdag ‘geboosterd’ worden zodat ze het ook daadwerkelijk heel de werkdag volhouden. Het accupakket in de trailer en de machines worden vervolgens elke avond weer volledig opgeladen”. Ook zijn deze machines stiller en zuiniger dan machines die werken op brandstof en is er minder CO2-uitstoot.