De 25 duurzaamste publieke aanbesteders boeken met 13 nieuwkomers stevige progressie

01-11-2022
176 keer bekeken

Eén keer per jaar analyseert het Aanbestedingsinstituut alle openbare aanbestedingen van de afgelopen twee jaar. De aanbestedende diensten die innovaties het meeste aanjagen door marktpartijen uit te dagen op duurzaamheid worden gerangschikt in een Top 25.

Voor de vierde keer op rij voert de provincie Noord-Brabant de ranglijst van duurzame publieke opdrachtgevers aan. Het hoogheemraadschap van Rijnland boekt de grootste progressie en eindigt op de tweede plaats. De gemeente Groningen heeft de stijgende lijn van de afgelopen jaren doorgetrokken en wordt beloond met een prachtige derde plaats.

"In 2021 werd bij 43,4% van de aanbestedingen gegund op duurzaamheid", benadrukt samensteller van de lijst Jos van Alphen. "Dit is beduidend meer dan in 2020 (37,2%) en 2019 (35,2%). Ik ben ook blij dat een grotere groep opdrachtgevers stevige vooruitgang heeft geboekt. Ik zie graag dat alle opdrachtgevers zich door deze lijst laten inspireren en vaker duurzaam gaan aanbesteden. Dat is nodig om te bereiken dat Nederland in 2050 energieneutraal, circulair en klimaatbestendig is. Leer van elkaar en neem ook de tips uit onderstaande video van de koploper ter harte."

Lees meer in het artikel via onderstaande link!

De provincie Noord-Brabant is dus door Bouwend Nederland op 1 november 2022 voor de vierde keer op rij verkozen tot meest duurzame aanbesteder. Wat is de sleutel tot succes? Medewerkers van de inkoopafdeling zetten de deur op een kier in onderstaande video.

Bekijk de video via onderstaande link!

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen