Betonprijs voor de nieuwe N69, misschien wel de groenste provinciale weg van Brabant

23-06-2022
336 keer bekeken

De Nieuwe N69 is gekozen tot winnaar van de Betonprijs 2021, in de categorie Duurzame bouw. De jury van de Betonvereniging geeft aan de inzet te waarderen om duurzaamheid op velerlei wijzen in dit project vorm te geven.

Volgens de jury onderscheidt het project zich duurzaam zowel in de bouw, met een lage CO2-uitstoot tijdens de energieneutrale gebruiksfase als in de vormgeving van de leefomgeving, met veel aandacht voor landschap, natuur en recreatie." Een mooie erkenning voor dit bijzondere en duurzame project, dat in opdracht van provincie Noord-Brabant is gerealiseerd door Boskalis Nederland.

In het tracĂ© van de Nieuwe N69 is vorig jaar als primeur een duurzame fietsbrug geplaatst van voorgespannen geopolymeer beton. De fietsbrug maakt deel uit van het fietspad langs de vernieuwde N397 tussen Westerhoven en Dommelen en kruist de Dommel. Niet eerder werd een constructieve brug met voorgespannen geopolymeer beton uitgevoerd. Geopolymeer beton heeft een fors lagere CO2-voetafdruk en is 75% schoner dan traditioneel beton. Dat komt omdat er geen cement wordt gebruikt en alleen hergebruikte grondstoffen worden toegepast. 

Bekijk het filmpje van Boskalis over dit project en lees meer in onderstaand artikel:

https://www.grenscorridorn69.nl/nieuws/nieuwe-n69-wint-de-betonprijs-in-de-categorie-duurzame-bouw

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen