Via administratie inzicht op  duurzaamheidsimpact

26-04-2022
447 keer bekeken

“Pilots geven inzicht in de impact op administraties, werkwijzen, beschikbaar materieel en mogelijkheden bij inkoop.” Aldus Carla Vosmaer, project- en contractmanager Team Onderhoud en Adviseur verduurzaming Infra bij Provincie Noord-Brabant en betrokken bij INDUSA.

Vosmaer zegt dit in een artikel over een pilot om te ontdekken wat duurzaamheidseisen voor aannemers betekenen en hoe ze naleving ervan kan monitoren. Het verhaal is gepubliceerd op de site van PIANOo Experitisecentrum aanbesteden. Vosmaer vond ruimte voor de pilot in een lopend onderhoudscontract met EschDoorn. Aannemerscombinatie EschDoorn wordt gevormd door buitenruimtespecialisten Van Doorn uit Geldermalsen en JvEsch uit CromvoirtVanuit de Buyer Group Zero Emissie Bouwmaterieel zoeken we voor opdrachtgevers manieren om meer te sturen op het gebruik van duurzaam materieel en emissieloos werken. Maar we weten soms niet precies wat zo’n eis in de praktijk voor opdrachtnemers inhoudt of wat er mogelijk is. Voor de pilot vroegen we EschDoorn om ons daar op basis van haar administratie inzicht in te geven”, vertelt Vosmaer.

Monitoringstool

Uiteindelijk moet de pilot leiden tot een monitoringstool. Vosmaer: “Het doel is om in de administratie van EschDoorn relevante data te verzamelen en te analyseren hoeveel tijd het kost om het handmatig in een monitoringstool te verwerken. Op basis van die ervaringen en kennis adviseren we welke stappen in de automatisering van de monitoring het snelst kunnen worden gezet of de meeste impact kunnen hebben. De analyse van de gegevens wordt vervolgens de leidraad om te bepalen of en in welke mate de monitoring verplicht wordt voor opdrachtnemers.”

Positief

In het artikel zegt Robert van Doorn, projectmanager bij EschDoorn positief over de pilot te zijn. “We kijken nu op een andere manier naar onze eigen gegevens”, aldus Van Doorn. “We blijken veel meer handige kennis in huis te hebben dan we vroeger dachten! We gebruikten nog geen 5 procent van onze data. De pilot liet ons inzien dat we hier anders mee om moeten te gaan.”

Lees het hele artikel.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen