‘Inkopers moeten soft skills hebben’

08-04-2022
345 keer bekeken

“Soft skills zijn voor inkopers zo cruciaal als de wielen onder een auto. Zonder die skills komt een professional die innovaties wil inkopen niet vooruit. Soft skills zijn onderliggend: je hebt ze nodig om de hard skills te kunnen uitvoeren.”

Dat zegt onderzoeker Klaas Stek van de Universiteit Twente in zijn proefschrift over innovatiegerichte inkoop.

Vaardigheden

Stek onderzocht welke vaardigheden tot succes leiden als het gaat om innovatiegerichte inkoop. Voor zijn onderzoek heeft Stek met duizenden inkoopprofessionals in binnen- en buitenland contact gehad. Daarvan hebben ongeveer 600 respondenten mee aan een kwantitatief onderzoek naar inkoopvaardigheden. Een derde daarvan werkte in de publieke sector.

Inkoopdoelstellingen

 “Ik onderzocht hoe ruim aspecten van kennis, vaardigheden en attitude van invloed zijn op inkoopdoelstellingen zoals kostenverlaging, kwaliteitsverbetering en innovatie”, vertelt Stek in een interview op de site van Pianoo, het expertisecentrum aanbesteden. Vervolgens is Stek gaan onderzoeken welk effect heeft het op de inkoopdoelstellingen als je bepaalde skills niet hebt. “Dan blijken soft skills zoals zelfkennis en creativiteit echt randvoorwaardelijk te zijn.”

Lees het complete interview met Klaas Stek: https://www.pianoo.nl/nl/onderzoek-naar-inkoopvaardigheden-voor-innovatiegerichte-inkoop-zijn-soft-skills-randvoorwaardelijk Hier vind je ook de link naar het proefschrift.

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen