Eindhoven deelt kennis over circulair asfalt inkopen

04-03-2022
456 keer bekeken

Opdrachtgevers de eerste stap laten zetten met duurzaam inkopen. Met dat doel heeft Vieve Smulders, inkoopadviseur in Eindhoven, de White paper Circulair asfalt inkopen opgesteld. Daarmee geeft zij inzicht om via de standaard RAW-methodiek een duurzame variant van asfalt uit te vragen.

Eindhoven heeft hiermee al flink wat ervaringen opgedaan. “Ik heb de White paper dan ook enerzijds geschreven om de geleerde lessen van de gemeente Eindhoven van de afgelopen twee jaar in een best practice te gieten. Anderzijds is het vooral bedoeld voor andere opdrachtgevers om ervan te leren en - nog belangrijker - om voor hen de weg naar de eerste stap gemakkelijk te maken.”

De voordelen van de methode zijn volgens haar talrijk. Zo biedt het onder andere ruimte voor innovaties en is het gemakkelijk om op te schalen van uitvragen op product MKI (milieukostenindicator) naar alle MKI-fasen.

Als antwoord op de vraag welke voordelen zij als belangrijkste ziet, zegt Smulders: “De methode is breed inzetbaar en daarmee is het een goed instrument als kennismaking met duurzaamheid voor de interne organisatie.” Volgens de inkoopadviseur begint alles namelijk bij bewustwording en kennisvergroting. “Dat zijn de eerste stappen naar borging van duurzaamheid in onze dagelijkse gang van zaken.”

Het delen van de kennis die in Eindhoven met circulair inkopen is opgedaan, vindt Smulders ook belangrijk. “Omdat we allemaal voor dezelfde opgave staan en ik graag de methode deel waarin onze geleerde lessen al zijn verwerkt. Bijvangst”, zo voegt zij er in één adem aan toe, “is dat de markt graag een uniforme methode van uitvragen ziet in opdrachtgeversland; dus deel ik ‘m waar het kan.”

De White paper "Circulair asfalt inkopen" zelf vind je onder deze link.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen