Het Pater van Elsenplein in de binnenstad van Tilburg was aan vernieuwing toe. Over het ontwerp van het plein heeft een groep buurtbewoners en wijkpartners de afgelopen twee jaar meegedacht. Het plein moest onder andere meer groen en speelplekken voor de jeugd krijgen. Voordeel van meer groen is dat dit niet alleen wateroverlast voorkomt, maar ook een bijdrage levert aan het verminderen van de hittestress in de stad.
Voor de uitvoering werd besloten om dit vooral ook duurzaam te doen. “We willen allemaal duurzaam en circulair gaan werken. Dan moet je ook ergens beginnen. Dit was een mooie proef om met z’n drieën van te leren”, vertelt directeur Ralf Kleijssen van Broeren over het project in het Brabants Dagblad.
Elektrisch
Voor het aanleveren en verwerken van de bouwmaterialen wordt elektrisch materieel ingezet. Verder is de betonklinker in de ban gedaan en wordt nu de CERO-klinker gebruikt. Deze steen levert volgens de steenleverancier een CO2-reductie van zeventig procent ten opzichte van de traditionele steen.
De wijze waarop het Pater van Elsenplein nu wordt aangepakt is in Tilburg voor het eerst. Maar als het aan wethouder Bas van der Pol ligt zeker niet voor het laatst. “Hier hebben we het Klimaatfonds voor in het leven geroepen”, zegt hij in het Brabants Dagblad. In december moeten de werkzaamheden klaar zijn en wordt het Pater van Elsenplein feestelijk geopend.
Kijk voor meer informatie de film over het Pater van Elsenplein: https://www.youtube.com/watch?v=w6iQowW9yEg
Brabants Dagblad
https://www.bd.nl/tilburg-e-o/emissieloze-herinrichting-pater-van-den-elsenplein-zorgt-voor-tilburgse-primeur~a842c255/
Wat uit dit project te leren is, vind je ook de Projectenpagina elders op onze website