Europese norm
De basis voor de Bepalingsmethode is de Europese norm EN 15804. Via de EN 15804 worden methodische eisen gesteld aan Europese milieuproductverklaringen (Environmental Product Declarations – EPD), een officieel document dat de milieu-impact van een product aan toont. Een EPD is gebaseerd op een [levenscyclusanalyse (LCA)], een methode die de milieu-impact van een product berekent over de gehele levenscyclus. Voor het opstellen en het gebruik van EPD’s ten behoeve van de milieuprestatie van bouwwerken in de Nederlandse context is in de Bepalingsmethode de EN15804 in- en aangevuld met voor Nederland toepasbare scenario’s.
Een door een Aanbestedende dienst of Opdrachtgever gevraagde LCA in het kader van een project, moet over het algemeen ook aan deze Bepalingsmethode te voldoen. Dit dient dan in de uitvraag opgenomen te worden.
Insteek
De Bepalingsmethode is prestatiegericht, niet oplossingsgericht, en stelt dus geen eisen aan de bouwmethode en de techniek. Opdrachtgevers en -nemers kunnen de methode gebruiken om afspraken te maken over de kwaliteitsniveaus van een bouwproject, met alle ontwerpvrijheid en ruimte voor innovatieve oplossingen. De milieuprestatie van diverse bouwontwerpen kunnen worden vergeleken, met als doel de uiteindelijke milieu-impact van een bouwwerk te verlagen.
Inhoud
De Bepalingsmethode bevat:
- Methodische eisen met [productcategorieregels (PCR)] voor de [LCA]/EPD voor alle bouwproducten en bouwinstallaties.
- Verwijzing naar het Toetsingsprotocol voor de beoordeling van de milieudata ten behoeve van opname in de Nationale Milieudatabase (NMD).
- Rekenregels voor de berekening van de milieuprestatie van bouwwerken en de verwerking daarvan als partijen deze in instrumenten willen verwerken.
Beheer
De Bepalingsmethode wordt beheert en onderhouden door de [Stichting Nationale Milieudatabase (NMD)]. Zij valideren ook de instrumenten.
Gevalideerde instrumenten
Stichting NMD heeft rekenregels opgesteld om eenduidig en controleerbaar aan te geven hoe de Bepalingsmethode moet worden omgezet in een digitaal instrument. De regels zorgen ervoor dat er een uniforme berekening wordt toegepast in de rekeninstrumenten, en zo een eenduidig resultaat geeft voor de milieuprestatie van gebouwen. De rekenregels zijn de operationalisering van de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken en worden beschreven in het document ‘Rekenregels materiaalgebonden milieuprestatie gebouwen’.
Instrument voor de GWW
DuboCalc is het meest gebruikte en op dit moment enige gevalideerde instrument voor de GWW-sector.