Emissieloos bouwen brengt een andere benadering van veiligheid met zich mee. Enerzijds zijn er minder schadelijke emissies voor werknemers en omgeving. Maar tegelijkertijd ontstaan er bij het werken met emissieloze materieelstukken specifieke risico’s zowel voor de opdrachtgevers als voor de materieeleigenaar en aannemer. Denk bijvoorbeeld aan de certificering van materieel, de elektrische componenten van de machines, tank- en laadinfra en energiedragers.
Dat vraagt om een goed onderbouwde risicobenadering: weten waar het over gaat, wat de beheersmaatregelen zijn en hoe om te gaan met incidentenmanagement, gedrag en processen. Diverse partijen zijn bezig met de ontwikkeling van handleidingen, certificeringen en regelgeving om hier invulling aan te geven. Ook hier gaan de ontwikkelingen snel.
Daarom vindt op 21 mei een kennissessie plaats voor publieke opdrachtgevers en marktpartijen met als centrale vraag: hoe borgen we de veiligheid bij de inzet van schoon en emissieloos bouwmaterieel in de projecten?
Tevens wordt de (concept)richtlijn van Bouwend Nederland gepresenteerd m.b.t. de veilige inzet van elektrisch materieel.
Het programma:
- 13.30 – 14.00 Inloop met koffie/thee
- 14.00 – 15.00 Opening en welkom door dagvoorzitter Dik de Weger (Rijkswaterstaat) Keynote: De veilige inzet van elektrisch materieel – de conceptrichtlijn door Pascal Kregting (Bouwend Nederland) Energie-opslag en de PGS-37-richtlijn door Alwin van Aggelen (A-Risc)
- 15.00 – 17.00 Parallelsessies in twee deelgroepen: o Veiligheidsrisico’s en regelgeving bij het gebruik van emissieloos materieel in projecten; door Peter van Schaik (ProRail), Bob van Houten & Rik van Steekelenburg (Arcadis) o Veiligheid van het materieel en de beoordeling van veiligheid van materieelstukken; Toegelicht vanuit de markt en vanuit keuringsperspectief.
- 17.00 Slotreflectie en borrel
Elke deelnemer kan beide deelsessies bijwonen. Hierbij is ruime gelegenheid voor vragen en gesprek.
Wil je erbij zijn? Zet dan 21 mei van 13.30-18.00 uur te Utrecht in je agenda en stuur een kort aanmeldingsbericht naar chantal.iesberts@rws.nl. De bijeenkomst vindt plaats bij de Social Impact Factory te Utrecht. Wees er snel bij! Er is plek voor maximaal 60 deelnemers